Welcome

Mijn naam is Lesley Basten , en ik ben begonnen met deze site.
Deze site werd gemaakt met MyHeritage.com. Dit is een systeem het mogelijk maakt een site te maken voor familie, een stamboom te bouwen en familiefoto's te delen. Als u nog aanvullingen, correcties of opmerkingen over deze site heeft, klik dan op here om contact met mij op te nemen. Ook wil ik graag iedereen bedanken die op welke manier dan ook een bijdrage heeft geleverd! Our family tree is posted online on this site! There are 35846 names in our family site.
De site is voor het laatst bijgewerkt op June 24 2019, en heeft momenteel 32 geregistreerde leden. De meest recente gebeurtenis is het huwelijk van Marcha Frissen (nicht) en Jeroen Dohmen op 20-5-2019. Mijn vroegste voorouder in directe mannelijke lijn die ik heb kunnen vinden is Theodorus (Derick) Basten, waarschijnlijk geboren omstreeks 1680 in Hassum (D) of omgeving. Andere takken gaan veel verder terug. De kwartieren van mijn stamboom zijn Basten, Opgenoorth, Crapels en Collaris. Die van mijn partner zijn Schalk, De Korte, Carmiggelt en Baks.
Het bijzonderste blijft voor mij om nieuwe gegevens te vinden en daarmee verbanden te leggen die nog niemand heeft gelegd of aangetoond. En dat terwijl de gegevens soms al vele honderden jaren oud zijn.
Op dit moment ben ik druk bezig om foutjes aan te passen en verdere informatie toe te voegen. Ik ben mij ervan bewust dat de gegevens nog lang niet compleet/volledig zijn en soms ook (nog) niet bewezen. Aanvullingen en correcties zijn van harte welkom! Veel plezier!

26-8-2012 Afgelopen week heb ik eindelijk aan de kant van mijn vader (via mijn oma) een aansluiting op adel gevonden via de familie Van Loe. Deze adellijke familie bestaat nog steeds en heeft nog een aantal kastelen in zijn bezit. Dit was nogal een uitdaging, omdat een groot deel van mijn vaders familie uit Ottersum komt, waar de Doop- Trouw- en Begraafaktes (DTB) in 1775 zijn verbrand toen de bliksem in de pastorie insloeg. Soms hoop ik dat er nog eens een goed bewaarde kopie ontdekt wordt.

19-11-2012 Op dit moment ben ik bezig om de kwartieren van grootouders via mijn moeder 10 generaties (inclusief mijzelf) compleet te maken. Ik heb de afgelopen weken met hulp al veel informatie kunnen vinden. Ik zoek in beide kwartieren nog 10 personen.

21-11-2013 Afgelopen week heb ik met hulp van een vriendin eindelijk een aansluiting op de familie Van Nassau gevonden, via Anna van Nassau (1540 - 1640). Daarna heb ik nog vijf andere aansluitingen gevonden met mijn stamboom via deze tak!

4-3-2014 Via Judith Hoen (ook Hunnen/Huijnen genoemd) heb ik circa 130 jaar eerder een aansluiting kunnen vinden naar de familie Van Hoensbroek dan ik al in mijn stamboom had. Judith werd geboren op 5-2-1679 te Voerendaal en is overleden na 10-3-1720. Haar betovergrootouders waren Wolter II van Hoensbroeck-Geul en Ursula Schetz van Grobbendonck. Ook heb ik nog een aantal extra takken van de familie Hoen/Van Hoensbroeck aan mijn stamboom kunnen toevoegen, wat het aantal takken op 15 brengt.

15-12-2014 De afgelopen tijd ben ik druk bezig geweest met de voorouders van Johanna van Reede van Amerongen (geboren circa 1592). Hierbij ben ik allemaal interessante namen tegengekomen, zoals: Margaretha van Renesse tot Wulven, Hedwig van Abcoude van Meerten, Cornelia van Oostrum tot Broeckhuysen, Maria van Spruijt van Kriekenbeek, Adriaen van Reede van Saesveld en Arnold van Kriekenbeek genaamd van Baerle. Ook heb ik meer dan 10 portretten van haar voorouders gevonden!

4-9-2015 Vandaag, precies 400 jaar na haar overlijden toch een familierelatie kunnen ontdekken met Clara van Sparwoude (circa 1530 - 1615). Deze dame heeft een omvangrijk vermogen en sterft na haar huwelijk met Mr. Arent van der Meer (die de hoogste posten in Delft bekleed) kinderloos. Op 28 januari 1598 laat ze haar veelbesproken testament opmaken. Ze richt een fonds op dat na haar dood geld uitgekeerd aan haar verre familieleden (nakomelingen van haar tante en halfoom moederszijde, halfbroer en halfzus), op het moment dat deze trouwden. In de eerste jaren werden er (voor die tijd enorme) bedragen van 300 gulden uitgekeerd, later werd dit teruggebracht tot 100 gulden. Vanaf circa 1813 werd dit 25 gulden en nog later 20 gulden. De aanvragen namen steeds meer tijd in beslag en het koste de Staat handen vol geld om de administratie van de Stichting op verantwoorde wijze bij te houden. Op 3 april 1922 besloot de Minister het fonds op te heffen. Het restkapitaal - toen nog meer dan een half miljoen gulden - werd in 1927 uitgekeerd aan ongeveer 4800 nakomelingen. Ruim driehonderd jaar heeft Clara van Sparwoude met de bijzondere bepaling in haar testament vele bruidsparen gelukkig gemaakt met een huwelijksgift. Ik kende dit intrigerende verhaal, maar heb nu ontdekt dat haar tante een directe voorouder van mijn partner is. Via deze lijn hebben ook nabestaanden een huwelijksgift ontvangen. Binnenkort maar eens uitzoeken welke voorouders daar gebruik van hebben gemaakt. Haar portret is bewaard gebleven.

7-10-2015 Vandaag heb ik de 30.000e persoon toegevoegd aan mijn stamboom. Het is natuurlijk geen streven om zoveel mogelijk personen toe te voegen (kwaliteit gaat ook hier voor kwantiteit), maar het blijft bijzonder om zoveel voorouders te kunnen vinden. Ik ben nu bijna vijf jaar bezig met mijn stamboom en weet nog dat ik hoopte misschien wel 50 voorouders te kunnen vinden... daarna hoopte ik op 100, 1.000, 10.000 personen en regelmatig dacht ik dat er nu niet veel personen meer bij zouden komen. 30.000 personen betekent ook gemiddeld meer dan 16 nieuw toegevoegde personen per dag. In mijn stamboom staan meer dan 1.000 koningen (uit een ver verleden) en 40 heiligen. Toch blijft iedere ontdekking bijzonder!

12-12-2015 Vandaag heb ik maar liefst 3 generaties voorouders in directe mannelijke lijn kunnen toevoegen aan de stamboom van mijn oma met de achternaam Opgenoorth. De vroegste voorouder die ik heb kunnen vinden is soldaat Gerardus Gerardts op gen Oort die huwt te Roermond en is geboren rond 1610.

31-12-2016 Dit jaar heb ik veel interessante dingen kunnen ontdekken, waaronder:
- Een aantal krantenadvertenties, waaronder meerdere overlijdensberichten van voorouders, een krantenartikel met de vermelding dat mijn moeder geslaagd is voor haar diploma en een artikel uit 1946 met de vermelding dat mijn opa als melkboer een boete krijgt, omdat er geen prijsaanduiding was en omdat hij 235 cl melk heeft verkocht voor de prijs van 250 cl. De boete van 200 gulden is omgerekend naar koopkracht nu circa 980 euro!
- Een originele foto uit 1917 in mijn bezit gekregen waarop waarschijnlijk mijn betovergrootouders staan afgebeeld bij het huwelijk van één van hun dochters. Ook mijn overgrootouders staan op de foto. Het is voor zover ik weet de enige foto van mijn betovergrootouders, die zijn overleden in 1918 en 1919.
- In één kwartier zoek ik nu nog maar 1 gedeelte (6 ontbrekende personen) in de eerste 10 generaties.
- In een ander kwartier heb ik meer dan de helft van het aantal personen gevonden die ik nog zocht binnen de eerste 10 generaties.
- Via deelname aan een studie van de Katholieke Universiteit Leuven heeft mijn partner zijn DNA kunnen laten testen en later ik ook via een project van MyHeritage. Begin 2017 verwachten we deze resultaten in onze stamboom te kunnen verwerken en zo weer nieuwe voorouders en verwantschappen te kunnen toevoegen. De uitslag van mijn DNA-test is dat ik 100% Noord- en West-Europees ben.
- Verder heb ik ontdekt dat mijn betovergrootopa voor de rechtbank heeft getuigd naar aanleiding van de moord op zijn aanstaande schoonzoon en poging tot moord op zijn dochter (een zus van mijn overgrootoma). De dader had zelf graag met haar willen trouwen. Er zijn ook een aantal krantenartikelen hierover geschreven, waarin ook mijn betovergrootopa genoemd wordt.
Update 26-2-2017: vandaag is het exact 100 jaar geleden dat dit gebeurde. Ter gelegenheid hiervan is er een uitgebreid artikel verschenen, waarin ik ook wordt genoemd. Zie: http://aalbeek.nl/aalbeker-moordzaak-van-1917 
 - De aansluiting met Agatha Staal van Holstein (1669 - 1748) kunnen vinden op de adellijke familie Stael van Holstein. Agatha is één van de eerste personen in mijn stamboom die afkomstig is uit een adellijke familie.

28-2-2017 Afgelopen maanden weer een aantal interessante dingen gevonden:
- De juiste aansluiting kunnen vinden met Gertrudis Elsroek (1607 - 1644) op de familie Van Elsrack uit Hasselt (B). De familie behoorde tot de oudste patriciërsgeslachten van deze stad. Zes leden van deze familie zijn in totaal maar liefst 26 keer burgemeester van Hasselt tussen 1458 en 1746. Ik had al langer aanwijzingen dat Gertrudis afkomstig uit deze familie zou zijn, maar heb nu eindelijk de juiste afstamming kunnen vinden.
- De voorouders van Geertuijt Eeckhout (circa 1645 - 1687) kunnen vinden. Haar vader, grootvader en twee overgrootvaders waren burgemeester van Kampen. Van twee van haar grootouders en twee van haar overgrootouders zijn portretten bewaard gebleven.
- Gelezen dat het huis waar Christianus Crapels (1753 - 1835) woonde nog steeds bestaat. Christianus was de grootvader van mijn betovergrootvader, dus 6 generaties terug. Het huis staat zelfs op maar iets meer dan 1 km afstand van mijn eigen huis... Meerdere van mijn directe voorouders hebben in het huis gewoond, en het is tot in 1956 door leden van dezelfde familie bewoond gebleven.

31-12-2017 Dit jaar heb ik de volgende gegevens kunnen vinden:
- De aansluiting van Joost Joostenz van Brederode (circa 1525 - 1578) kunnen vinden met de adellijke familie Van Brederode. Joost was een bastaard, net als zijn vader. Van zijn grootvader Reinoud II van Brederode is een portret bewaard gebleven.
- Een advertentie uit 1916 van mijn overgrootvader Leo Crapels, waarin hij op zoek is naar een bakkersknecht voor zijn bakkerij te Nuth. Deze dient direct beschikbaar te zijn, zelfstandig te kunnen werken en wordt een hoog loon beloofd.
- Meerdere andere krantenartikelen over mijn familie kunnen vinden, waaronder mijn grootmoeder die meerdere prijzen wint met puzzelen en bingo. In een artikel van 1928 bied mijn betovergrootmoeder een huis te huur aan in Nuth. In dezelfde advertentie wordt vermeld dat er ook broedeieren van Rhode Island kippen verkrijgbaar zijn à 15 cent. In andere artikelen wordt zij vermeld als eigenaresse van café H. Crapels-Jongen dat voor zijn dood door mijn betovergrootvader werd gerund.
- Is de huwelijksfoto waarop mijn overgrootouders en betovergrootouders staan 100 jaar geworden (zie ook hierboven). Ook heb ik dit jaar een antiek glazen fotolijstje gekocht voor deze foto.
- De originele communiefoto van mijn moeder in mijn bezit kregen, samen met een krantenartikel waarin wordt vermeld dat ze de eerste prijs heeft gewonnen tijdens een nationaal taekwondo-toernooi. Het artikel is uit 1976 en is voorzien van een foto.

31-12-2018 Dit zijn mijn bijzonderste ontdekkingen en nieuwe bezittingen van het afgelopen jaar:
- In mijn bezit gekomen: de trouwfilm het 50-jarige huwelijksfeest van mijn grootouders in 1991 en het boekje van de kerkdienst. Op de film staat ook het graf van mijn tante Sophie die slechts twee jaar oud is geworden. Het graf is al een aantal jaren geruimd en ik had tot voor kort geen foto kunnen ontdekken. Verder een beker die mijn grootvader heeft gewonnen met duivensport in 1957. Bijzonder is dat op de beker onder andere ook zijn naam en het ringnummer van de betreffende duif staat.
Ook ben ik erg blij met het fotoalbum van mijn grootouders dat ik van een tante heb gekregen. Hierin zaten ook twee bidprentjes waarvan ik graag het origineel nog wilde hebben (ik was al in het bezit van een kopie). Eén hiervan is van bovenstaande tante uit 1944.
- Aan het begin van het jaar heb ik door een fout circa 2000 personen - net zoveel als een compleet dorp - uit mijn stamboom verwijderd. Soms kan een verkeerd ouderpaar bij een persoon grote gevolgen hebben, maar het gaat er natuurlijk om hoe je hiervan leert en deze hersteld. Het is niet erg als je valt, wel om te blijven liggen nadat je bent gevallen.
- Vier nieuwe posters laten printen op A2 formaat. Op elk cirkeldiagram staan 10 generaties voorouders van mijn ouders en die van mijn partner. Na circa twee maanden heb ik één poster opnieuw laten printen, omdat ik hierop inmiddels al weer 15 personen gevonden had.
- Foto’s en informatie van meer dan 40 grafstenen van directe voorouders aan mijn stamboom kunnen toevoegen, waarvan meer dan 20 grafstenen waarvan ik nog niet wist dat deze bestonden. Van meer dan 40 andere grafstenen heb ik vast kunnen stellen dat ze niet meer bestaan.
- Is er een boek uitgekomen over de familie Collaris, de achternaam van mijn oma. Uit dit boek heb ik verrassend veel nieuwe informatie kunnen halen. Nu is er van beide grootouders via mijn moeder een boek. Over de familie Crapels van mijn opa was er al langer een boek.
- Eindelijk, na vele jaren van zoeken vier bidprentjes van mijn betovergrootopa, twee betovergrootoma’s en een oudvader (vader van voorgaande, uit 1883) kunnen vinden! Ik wist al die tijd dat deze prentjes bestonden, maar niet waar ze lagen en dat was de grote uitdaging. Ik had mij voorgenomen om ze dit jaar te vinden en dat is in december gelukt! Ook weet ik nu eindelijk de roepnaam van mijn betovergrootoma Rosalina.
- Ook heb ik een bidprentje gevonden van een andere betovergrootopa (Ernest Smeets) 100 jaar na zijn overlijden in 1918.
- Eén generatie van de familie Carmiggelt kunnen toevoegen aan de stamboom van de moeder van mijn partner. Van meerdere partners uit deze familie heb ik voorouders kunnen toevoegen. Ook heb ik twee takken van de Poolse familie Buddingh kunnen toevoegen. Eerder had deze al voorouders uit Duitsland, België, Zwitserland, Engeland, Frankrijk en Spanje. Ook heb ik drie nieuwe krantenartikelen van zijn voorouders gevonden.
- De familie Moeyelijcker uit deze stamboom, afkomstig van het inmiddels verdronken eiland Reimerswaal hoort ook tot de voorouders van Karin Bloemen en kwam aan bod in het programma Verborgen Verleden. Moeliker is de achternaam van haar grootmoeder. In deze stamboom komen twee takken van deze familie voor.
- Op dit moment heb ik bijna een dagtaak aan het controleren van gegevens - onder andere data en ouders - die afwijken van mijn eigen gegevens. Ik doe mijn best om alles te controleren en vermeld ook vaak als andere stambomen onjuiste of andere gegevens vermelden of als er bijvoorbeeld meerdere sterfdata worden genoemd en het niet duidelijk is welke de juiste is. Met bijna 35.000 personen in mijn stamboom is het echter niet mogelijk om alles te controleren, laat staan alle twijfelachtige of onjuiste opties te vermelden. Meestal blijken mijn gegevens echter gelukkig te kloppen.
- Eindelijk de ouders (en daarmee ook veel andere voorouders) van Gertrudis Mercken (1721 - 1779) kunnen vinden. Ik had al gegevens uit vele plaatsen bekeken, ook uit België en Duitsland. Uiteindelijk blijkt ze hoogstwaarschijnlijk uit België (Beverst) te komen. In de kwartieren van mijn grootouders via mijn moeder zijn er nu in elk kwartier nog maar twee losse eindjes (7 personen in elk kwartier). 


"Soms gaat het niet om het onthullen van de antwoorden, maar het prikkelen van de nieuwsgierigheid daarnaar."


Go to family tree

Go to family photos
Family news
Yesterday
Lesley Basten published a new version of the Stamboom family tree from the Family Tree Builder.
June 16, 2019
Lesley Basten added 3 photos to album Family photos
View album
 
 
May 22, 2019
Lesley Basten added 2 photos to album Family photos
View album
 
 
Apr 26, 2019
Lesley Basten added 2 photos to album Family photos
View album
 
 
Apr 11, 2019
Lesley Basten added 2 photos to album Family photos
View album
 
 
News articles
There are no news articles available
Visits
0006797