.Jan Herbaren I "De Sterke" van Arkel

Born:1233 In:  Gorinchem
Died:May 15 1272 (at age ‎~39‏)
Info
Events
Timeline

Photos

View album 

Immediate family

.Bertha van Ochten
His wife
Jan Herbaren II van Arkel
His son
Margaretha Jans van Arkel
His daughter
.Margaretha Elisabeth van Arkel
His daughter
Arnoud 1 van Noordeloos
His son
.Herbaren II van der Lede
His father
.Mabilia van Cuyk
His mother
Mabilia van der Lede
His sister
Herbaren van Arkel (van den Berghe)
Half brother
Herbaren van den Berghe
His brother
Otto II van Heukelom en Asperen
His brother
Mabel van der Lede
His sister

Biography

Jan I van Arkel (13e eeuw)

Jan I

1233 - 1272

Heer van Arkel

Periode 1253 - 1272

Voorganger Herbaren II van der Lede

Opvolger Jan II van Arkel

Vader Herbaren II van der Lede

Moeder Aleid van Heusden

https://nl.wikipedia.org/wiki/Jan_I_van_Arkel_%2813e_eeuw%29

Jan Herbaren I van Arkel, bijgenaamd De Sterke (ca. 1233 - Gorinchem, 15 mei 1272) was heer van Arkel vanaf 1253 tot zijn dood. Verdere bezittingen waren Noordeloos, Bergenambacht, Heukelom, Hoog Blokland, Slingelandt, Stolwijk en Willige Langerak.

 

Levensloop

 

Hij was een zoon van Herbaren II van der Lede, stichter van het heerlijkheid van Arkel, en Aleid (Alverade) van Heusden.

 

Jan wordt voor het eerst genoemd in een Latijnse kroniek uit 1253, daarin staat hij vermeld als Johannes miles dominus de Arkele (Jan, ridder, Heer van Arkel). Daarna wordt hij nog meerdere malen in aktes over beleningen genoemd. In 1253 komt hij samen met zijn broer Herbaren voor in een akte als getuige voor Jan I van der Lede. Op 25 juni 1254 is Jan getuige bij een verbond van Jan van der Lede en Hugo van Arkel om Floris van Dalem het bezit van Dalem te vergeven als leenbeheer[1]. Hij nam deel aan de oorlogen met de opstandige Westfriezen, onder leiding van zijn leenheer Willem II van Holland. Krijgt rond 1260 het leengoed van den Berghe (hedendaagse Bergambacht) toegewezen van het Graafschap Holland, die hij in lening geeft aan zijn broer Herbaren. Op 29 oktober 1263 beleent Jan eene Otto met Slingelandt. Op 23 augustus 1264 verleent hij samen met Willem van Brederode het recht aan Hendrik van Alblas om een watergracht of kanaal te graven (Jan wordt dan voor het laatst vermeld in een document[2].

 

Jan I werd bijgenaamd De Sterke, hij zou zich eens voor de grap aan de poort van Gorinchem opgetrokken hebben met zijn paard. In 1267 begon hij met de bouw van het kasteel van Gorinchem.

 

Huwelijk en kinderen

 

Jan I huwde met Baerte of Bertha van Ochten (ca. 1235 - ca. 1285), dochter van Richolt I van Ochten, graaf van de Betuwe, en Marina van Bentheim, dochter van Otto I van Bentheim en Alveradis van Arnsberg (ca. 1160 - 1230). Jan en Bertha kregen drie kinderen:

 

Jan II

Arnoud, heer van Noordeloos

Margretha (1312 †), huwde Hubrecht van Beusichem, heer van Culemborg

 

Jan van Arkel werd met zijn vrouw bijgezet in een graftombe in de kerk van Gorinchem. In 1604 werden de beenderen verwijderd en ergens anders begraven.

Ancestor search:
Search
Search

Download our exceptional genealogy software for free

Fun & simple to use
Imports your GEDCOM files easily
Smart Matching™ technology
Supports 40 languages