Carel (Willy) Verbrugge (Alberti)

Born:Oct 14 1926 In:  Amsterdam
Died:1985 (at age ‎~59‏)In:  Amsterdam
Info
Events
Timeline

Photos

View album  |  Slideshow 

Immediate family

Hendrika Geertruida (Ria) Kuiper
His wife
<Private> Verbrugge
His child
Jacobus Wilhelm Verbrugge
His father
Sophia Jacoba van Musscher
His mother
    

Source citations

Biography

Alberti was het derde kind in een gezin van acht kinderen van vader Jacobus Willem Verbrugge (geboren 11 mei1901) en moeder Sophia Jacoba van Musscher (23 augustus1901) die op 26 oktober1921 te Amsterdam in het huwelijk waren getreden. Alberti werd geboren in de Konijnenstraat in de Jordaan. In 1931, vijf jaar oud, begon Carel Verbrugge met zingen op straathoeken, soms alleen en soms samen met zijn neef Jantje van Musscher, die later bekend zou worden als Johnny Jordaan. Ook op nationale feestdagen en vooral op het Leidse- of Rembrandtplein en de Passage op het Damrak bij C&A waren zijn lievelingsplekjes waar hij liedjes zong van onder andere Willy Derby, die duidelijk zijn voorkeur hadden. Op deze manier verdienden zij wat centen bij elkaar voor de huishoudpot en een gering bedrag voor zichzelf. Rond die tijd nam hij zijn artiestennaam Willy Alberti aan. Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog maakte hij zijn eerste plaat onder de naam "Willy Alberti Tenore Napolitano". Ook was hij acteur in de vele volksstukken van onder andere Henvo (Henk Voogd) in de jaren veertig.

Populariteit

Na de oorlog richtte Alberti zich in eerste instantie op Italiaanse liedjes. Vanaf 1948 zong hij bij de De bonte dinsdagavondtrein, een in die tijd populair radioprogramma. Gedurende de jaren vijftig werd Alberti steeds populairder. Behalve Italiaanse liedjes ging hij ook steeds meer Nederlandstalig repertoire zingen, vooral liedjes van Alex de Haas en Max Tak. Samen met Max van Praag vormde hij het duo "De Straatzangers". Eind jaren vijftig scoorde hij zelfs een hit in de Verenigde Staten met het nummer Marina. In 1958 was hij voor het eerst op de Nederlandse televisie te zien, in het VARA-programma Dorus.

In de jaren zestig begon Alberti op te treden met dochter Willeke. Alberti was zo de leermeester van Willeke. Samen traden ze veel op en scoorden ze meerdere hits. Vanaf 1965 presenteerden vader en dochter een maandelijks televisieprogramma bij de AVRO, dat enorm populair werd. Willy Alberti won in de jaren '60 twee Edisons. In 1962 speelde hij een rol in de succesvolle speelfilmRififi in Amsterdam van John Korporaal.

Alberti was een groot sportliefhebber. Hij was goed bevriend met wielrennerPeter Post en was zelfs af en toe actief als ploegleider.

Latere jaren

In de jaren zeventig nam de populariteit van Alberti langzaam af, al scoorde hij nog enkele hits. Hij begon een platenzaak, waar zijn zoon Tonny werkte als inkoper. De zanger en komiek André van Duin maakte in 1980 een parodie op het nummer dat Alberti zong naar aanleiding van het aftreden van Koningin Juliana (Juliana bedankt), met als titel Willy Alberti bedankt. In 1983 scoorde hij nog een grote hit met Niemand laat z'n eigen kind alleen, wat een duet was met zijn dochter Willeke.

In 1984 werd ontdekt dat Alberti aan leverkanker leed. In oktober van dat jaar was hij nog eenmaal op televisie te zien in het programma van Mies Bouwman, In de hoofdrol. Op 18 februari 1985 overleed hij aan een hersenbloeding. Hij werd gecremeerd op Crematorium Westgaarde in Amsterdam.

Web content

Video:
Ancestor search:
Search
Search

Download our exceptional genealogy software for free

Fun & simple to use
Imports your GEDCOM files easily
Smart Matching™ technology
Supports 40 languages