Welcome

Welkom bij de AFFOUTIT & VERWANTEN-WEBSITE. Mijn naam is Charles Affourtit. Van kindsbeen af ben ik me gaan afvragen waar onze familienaam vandaan is gekomen en wat de eventuele betekenis ervan is. In de loop der jaren heb ik gegevens verzameld over de familiegeschiedenis nav het materiaal van mijn oudoom Niek/Nick (Nicolaas 1891) en mijn oom Anton (Antonius 1909) dat was gebundeld tot "Affourtit door de eeuwen heen". Met MyHeritage kan ik de verzamelde gegevens samenvoegen tot een "familieboom". Het is mijn ambitie om iedereen met de familienaam AFFOURTIT en verwanten met deze familieboom te verbinden. Heeft u AFFOURTIT als familienaam, bent u verwant of belangstellende dan wordt u van harte uitgenodigd om via MyHeritage of email contact met mij op te nemen.

 

Korte geschiedenis van 1450 tot 1800.

De vroegste AFFOURTIT mij bekend is PIERRE, nu 19 generaties terug. Hij woonde in de 15e EEUW  in VALLERAUGUE (departement Gard,Languedoc-Roussillon,Frankrijk) aan de voet van de Aigoual in de Cévennen. Zijn dochter Agnes trouwt op 6 januari 1497. Met zijn achterkleinzoon ANTOINE (4e generatie), geboren rond 1550, lijkt de familie naar SAUVE (Gard,Languedoc-Roussillon,Frankrijk) te zijn verhuisd. Pas in de 19e eeuw blijkt er weer een Affourtit in Valleraugue te wonen; GASTON LOUIS is er kweker van en handelaar in zijde.

In 1710 wordt Antoine's achterkleinzoon ISAAC (8e generatie),rond 1672 geboren in SAUVE en wonend in ZÜRICH, genaturaliseerd tot Zwitsers staatsburger. Andere "takken" van de Affourtit-familieboom lijken rond die tijd uit te sterven op die in Nîmes,Gard,Frankrijk na. Isaac's kleinzoon FREDERIC  CHARLES (10e generatie), geboren in 1735 in Zürich,Zwitserland, verhuist vanuit Carlstatt,Duitsland, in 1753 naar AMSTERDAM, Nederland om daar in zout te handelen. Zijn oudste zoon en mijn voorvader JEAN LOUIS volgt hem op als zoutgrossier in Amsterdam. Zijn tweede zoon DIDERIC  CONSTANTINUS vestigt zich in PARAMRIBO, Suriname. Zijn derde zoon RAYMOND CHISTIAAN wordt bollenkweker in LISSE,Zuid Holland,Nederland. Van zijn (waarschijnlijk) vierde zoon JEAN CONRAD?Affourtit is vooralsnog weinig bekend evenals van zijn (waarschijnlijk) vijfde zoon JEAN CHARLES?Affourtit die in 1780 in dienst van de VOC in Batavia,Indonesië, is overleden.

                              

Alle Affourtit's leken van Frederic Charles af te stammen totdat PETER L (Pierre Louis?) Affourtit, immigrant in USA in 1859, geboren in 1835/36 in Frankrijk (van de Nîmes-tak?) op dook. Jason, zijn (vermeende) kleinzoon in 5e generatie reageerde. De speurtocht gaat door . . . en breidt zich uit met gegevens van de families DE BRUIJNE tot voorbij 1635 (dankzij Mirte de Bruijne), OLINGA tot voorbij 1645 (dankzij Alida Olinga), WESSELIUS tot 1470 (dankzij Andries Wesselius), HOITINK (dankzij Ton Affourtit), BOS tot 1695(dankzij Andries Bos,Canada), BRUINS tot omstreeks 1600 (dankzij Perry Bruins).

 

Soms brengen de verbindingen van MyHeritage een (flinterdunne) familierelatie met vrienden of bekenden en soms ook tot ver in het verleden aan het licht (zie: Karel Martel).

 

NB.Hypothetische en speculatieve verbindingen.

Als in de familieboom een vraagteken tussen de voornaam en achternaam staat is de verbinding met vader en/of moeder niet bevestigd cq. hypothetisch of spectulatief, zoals in Jean Conrad?Affourtit

 

NB. Snelwegen door de stamboom.

 Een ander gebruik van hoofdletters in de stamboom (oa. het weglaten ervan) in namen geven een directe familierelatie aan. Zo kan de directe afstamming naar vader/moeder en verder gemakkelijker gevolgd worden (zie oa de lijn van PIERRE Affourtit , Valleraugue 15e eeuw, naar CHARLES, Amsterdam 20e eeuw).

 

NB.Meerdere partners per persoon.

Een beperking van MyHeritage is dat de kinderen van één partner met meerdere andere partners niet tegelijk worden weergegeven. Door met de pijltjes aan de rechterkant in het kadertje van een persoon naar beneden te gaan verschijnt een eventuele andere partner. Deze moet dan worden aangeklikt om de gegevens en de nazaten van die partner te zien, bv. ANTOINE 1550.

 

Betekenis van affourtit 

Tenslotte wil ik erop wijzen dat de betekenis van de naam AFFOURTIT in diverse Franse naamwoordenboeken ook wat verschillend wordt uitgelegd,maar dat zij eensluidend zijn over de opbouw. AFFOURTIT is het zonder twijfel een voltooid deelwoord: A-FOUR-TIT= ver-sterk-t. Het woord: affourtit schijnt te zijn terug te vinden tot in het Latijn van de Romeinen.

 

Herkomst van de naam AFFOURTIT 

Men kan zich afvragen wat er dan wel versterkt was: karakter,woonhuis? In ieder geval worden verschillende huizen oa in de buurt van Nîmes,Gard,Frankrijk genoemd als mas of maison affourtit/Affourtit (met of zonder hoofdletter). In 1916 is er nog sprake van een mas affourtit in St.Césaire-les-Nîmes en in 1854 is er in de fundamenten van maison Affourtit in Nîmes een marmeren Romeinse schijf gevonden. Het schijnt niet hetzelfde huis te zijn;er schijnt geen familie Affourtit te hebben gewoond. De term: mas/maison affourtit blijkt vrij algemeen te zijn (geweest) om een "versterkt" huis aan te duiden. Het wijst daarom ook in de richting dat de familie AFFOURTIT  naar een dergelijk versterkt huis is vernoemd.

 

De uitleg zoals het Nederlandse instituut Meertens die aan de naam Affourtit geeft is nu wel correct maar onvolledig met alleen te citeren uit het etimologisch werk van Morlet. In de Leidse Universiteitsbibliotheek zijn naast die van Morlet ook de naametimologieën te vinden van Mistral en Dauzat. Het resultaat van mijn speurtocht(je) in de UBL stuur ik graag digitaal naar u op als u mailt naar charlesaffourtit48@hotmail.com  of anders analoog als u uw postadres naar mij doorstuurt.

 

Veel plezier!


Go to family tree
Family news
Today
A site member joined another family site: B-R Web Site
Yesterday
A site member joined another family site: Our Family Heritage Web Site
July 04, 2015
A site member published a new version of the STAMBO1 family tree from the Family Tree Builder
 
View older news
News articles
There are no news articles available
Visits
0007427