You are not logged in
Log in
Sign up
Welcome

Jokioinen 1905

 

Isoäitini oli Hulda Virta, naimisiin mentyään Hulda Karkinen. Hulda syntyi 1893 Jokioisilla ja muutti täti Josefinan kanssa Karjalaan Kurkijoelle käydäkseen meijerskakoulun. Hän valmistui ja sai paikan Saaren pitäjästä Laatokan Karjalassa. Hulda oli työtä pelkäämätön, mutta kärsi usein päänsärystä. Hän jäi leskeksi vuonna 1942 noin kahden vuosikymmenen avioliiton jälkeen. Hänen ansiotaan oli Seura-kahvila Parikkalan kirkonkylällä 1930-luvun lopulta sodan jälkeisiin vuosiin. Leskeksi jäädessään 3 neljästä lapsesta oli yhä alaikäisiä, mutta Hulda järjesti heidät kouluun ja edelleen ammatilliselle opintielle. Viimeisen vuosikymmenen hän eli Hauhon kunnassa kunnalliskodissa. Itse muistan hänestä mekon kankaan ja kengät, sillä hän vieraili Kuoppainkulman koululla Kalkkisissa 1960-luvulla.

Huhtikuussa 2014 tein retken Jokioisille ja kävelin kirjastoon. Kirjastonhoitaja ohjasi minut sukututkimushyllylle. Löysin Kuuman kartanon torppareista kertovasta kirjasta Tienhaaran Joosen ja tarinaa hänen perheestään. Poikansa Anselmin "kohtaloksi oli tullut kansalaissota". Kotiin päästyäni minun oli etsittävä Tauno Tukkisen "Mäkeen, mäkeen vain" -teos. Löysin Anselmin 29.4.1918 teloitettujen joukossa. Teloittajat kuuluivat Skärgårdens frikår nimisen armeijaan, joka enemmän tai vähemmän oma-aloitteisesti teloitti huhti-toukokuussa Jokioisilla, Forssassa ja Humppilassa yli 200 henkeä. Heidät haettiin kotoaan ja ammuttiin ryhmissä. Anselmi oli Huldan serkku. Isänsä Joose kuului veljeskuntaan, jotka olivat työläisiä Latovainion ja Jänhijoen kylissä Jokioisilla. He aloittivat 1917 kapinan elämänsä parempien olojen puolesta.

 

Karkialampi ja kreikanuskoisten siirtolaisuus?

 

Etsin selitystä sukunimelleni. Karkinen oli sata vuotta sitten Karkia. Vuoksenrannassa Venäjän puolella on Karkiala -niminen järvi ja kylä. Parikkalan kunnan historiikin kirjoittanut Jaana Juvonen väittää, että Karkia nimi olisi peräisin sieltä. 

 

Mutta Mikkelissä on myös Karkialampi. Ruokolahdella on Karkia -niminen kylä. Henkilöhistoria, jota Karkioiden sukuhistoriallani hahmottelen, voisi ehkä antaa omanlaisensa kuvan siitä, mitä Ruotsin vallan vahvistuminen merkitsi Laatokan Karjalassa. Käkisalmen tuomiokirjojen kortiston mukaan vuonna 1633 asui Joukion pogostalla kaksi Karkiaa, Juho ja Pekka. Vilskan (1925) mukaan Kangaskylässä oli Käkisalmen maakirjan  1618 mukaan sekä Pekko Karkia että Matti Karkia. Kumpikin maksoi ½ arvioruplaa veroa. Vilska mainitsee eräistä mielenkiintoisista asutushistoriallisista seikoista. Kangaskylän asukkaat ovat muualta Suomesta sodan loppuvuosina tulleita luterilaisia siirtolaisia (s.89). Vilskan aikaan ei vielä tunnettu ortodoksien pakoa tai siirtolaisuutta itään. Sota johon Vilska viittaa on Stolbovan rauhaan vuonna 1611 päättynyt sota. On muistettava, että Käkisalmi oli sotatoimien maata koko 1500-luvun loppupuolen.

 

Yksi mahdolliinen paikka, mistä Karkiat ovat tulleet Parikkalaan, on Ruokolahti, jossa on Karkia-niminen kylä. Ruokolahdelta Parikkalaan olivat muuttaneet ainakin jotkut Hinkkaset, joita Jarmo Paikkala (1993) on tutkinut. Ortodoksien muuttoa itään on tutkinut Hannu Saloniemi. Muutolle oli sekä työntäviä että vetäviä voimia. Heitä alettiin käännyttää protestanteiksi monin tavoin. Samalla Iivana Julman papit Moskovassa puolustivat heitä eli ortodoksien keskuudessa syntyi halukkuutta muuttaa lähemmäs hallitsijaa. Yhteiskuntahistoria antaa taustaa muutamiselle.  

 

Itse kirkonkirjoja selaamalla törmäsin Joukiossa Lassi ja Pauli Karkiaan, jotka olivat syntyneet 1720 ja 1725. Voisi olettaa heidän olleen Juhon ja Pekan jälkeläisiksi esimerkiksi neljän sukupolven jälkeen. 

 

Mitä tehdä, kun tutkimuksen reabiliteetti heikkenee, kun seuraan pelkkää nimilinjaa ... mitä tehdä? 

 

Tervetuloa tutustumaan sukupuuhun ja juttuihin. Iloitsen kommenteista esimerkiksi sähköpostilla, osoite on katri.karkinen@lammasoja.net. 

 

"Omat sivut" sisältävät ajatuksiani, joita kirkonkirjojen ja muun historiallisen aineiston penkominen synnyttää.  Minua askarruttavat sellaiset ihmisen elämänvaiheet, missä kohtalo muuttuu valinnoiksi kuten koulutus, maakauppa, naimisiinmeno jne. Tulen surulliseksi kun oivallan miten vanhaksi eläneet äiti-ihmiset ovat jääneet asumaan yksin (taitaa olla oma lehmä ojassa...) Yleisesti sanottuna etsin historiallisia vaiheita, joissa on ollut merkitystä ihmisten elämään.

"Omissa sivuissa" on myös isovanhemmistani Hulda Virrasta, Johannes Karkiasta, Ilmari Koskisesta ja Aino Salmirannasta (aikaisemmin Stolander, vanhemmat Stulander) lyhyet biografiat esipolvikaavioineen. Heihin liittyvät tämän alkusivun kaksi valokuvaa. Joskus tulevaisuudessa luon neljännestä esivanhempien sukupolvesta jälkipolvikaaviot. Silloin liikutaan maantieteellisesti lännestä itään eli Jokioisilta Helsinkiin ja Asikkalasta Parikkalaan. Neljä sukupolvea selittää polveutumista noin 1800-luvun alkupuoliskolle.

Valokuva oikealla: Asikkalan Kalkkisten Uudenkartanon joulunvietto likimäärin vuonna 1924. Kuvaaja on noin 6-vuotias Kirsti Koskinen. Takarivissä oleva, innostunut mies on isänsä Ilmari Koskinen.  Kirstin äiti Aino istuu lattialla, ja pellavapää poika edessä on Olavi Koskinen. Muita lapsia ja talon väkeä myös.

Valokuva oikealla Parikkalasta, arvioni vuodesta on 1907. Istumassa ovat Anna os. Sinkkonen ja Matti Karkia. Heidän ympärillään on neljä lasta: Vasemmalla seisoo Aino, taustalla Onni ja Johannes ja oikealla puolella Matias, jonka vierellä istuu vaimonsa Roosa os. Wahlroos. Kuvittelisin, että Matias on tullut vanhempiaan Parikkalaan tervehtimään perheensä kanssa.

Yhteistä isovanhemmille on, että he elivät Venäjällä ja itsenäisessä Suomessa. Jokainen koki sisällissodan 1918. Isoisäni olivat sodan kahdella vastakkaisilla puolella. Sama jako oli isoäitien puolella. Rintamalinja selittyy yhteiskuntaluokkien perusteella. Isän äiti Hulda varttui Hämeen Jokiläänissä, joka oli suomalaisen työväenliikkeen syntyseutuja. Hän muutti Laatokan Karjalaan Parikkalaan ja nai Johanneksen, joka oli nuoresta iästään huolimatta innokas sosiaalidemokraatti. Yhtä selvästi kuin isäni vanhemmat kuuluivat punaiseen Suomeen kuuluivat äitini vanhemmat valkoiseen.  Ilmari kasvoi talollisen poikana Asikkalan Kalkkisista ja puolisonsa Aino varttui tsaarin henkivartijakaartin välskärin perheessä Helsingissä.

Kukaan isovanhemmistani ei sisällissodassa valinnut omaa poliittista puoltaan, vaan he kasvoivat siihen. Mihin minä sitten olen kasvanut? Hyvinvointivaltion lapseksi? Kasvoin omien vanhempieni luona toisin kuin kumpikaan isoäideistäni. Minut pantiin kouluun ja parannettiin taudeista ja odotettiin itsenäistyvän. Aikanaan isoäitini pääsivät kouluun, terveyttänsä hoidettiin satunnaisesti, eikä maailmalle lähettänyt mikään muu kuin vaatimus tulla toimeen omillaan.

Family news
Today
A site member joined another family site: Puckett Web Site
Yesterday
A site member joined another family site: Nykänen Web Site
A site member joined another family site: Nykänen Web Site
A site member joined another family site: Nevala Web Site
A site member joined another family site: Nevala Web Site
A site member joined another family site: Myllymäki Web Site
Mar 25, 2015
A site member joined another family site: LeifEek Web Site
A site member joined another family site: Reilama Web Site
Mar 24, 2015
A site member joined another family site: Mummonimun Web Site
A site member joined another family site: Andersson Web Site
Mar 23, 2015
A site member joined another family site: Iwar Web Site
A site member joined another family site: Matikaisen suku Web Site
Mar 22, 2015
A site member joined another family site: Kannisto Web Site
A site member joined another family site: Anders Beckmans
A site member joined another family site: Bridger/Richards Family site
A site member joined another family site: Kainulainen Web Site
Mar 21, 2015
A site member joined another family site: Rabe Web Site
Mar 20, 2015
A site member joined another family site: Viitasen perheen
A site member joined another family site: Carlson Family Site (23andMe)
Mar 19, 2015
A site member joined another family site: Hevonoja,Suomela,Koskinen,ja Keino Web site
Mar 18, 2015
A site member joined another family site: Laakso Web Site
A site member joined another family site: Summalan suku Web Site
Mar 17, 2015
A site member joined another family site: Wingård Web Site
A site member joined another family site: Camillas Web Site
Mar 16, 2015
A site member joined another family site: Ristilä Family Site (23andMe)
A site member joined another family site: Pattin Web Site
A site member joined another family site: Hevonoja,Suomela,Koskinen,ja Keino Web site
Mar 15, 2015
A site member joined another family site: KJELLBERG Web Site
 
View older news
News articles
There are no news articles available
Visits
0003909
 
Loading...
Loading...